Tadını çıkar
bir uçtan bir uca
Leziz ve kolay tarifler...

Kokteyl Nasıl Hazırlanır?

Hazırlayan Hazel on 29 Haziran 2016 Çarşamba | 06:43


  • Alkollü Kokteyller genel olarak bir ana içki baz alınarak yapılır. Genellikle votka, cin, tekila, rom, viski vb. yüksek alkollü içkiler ana içkidir.
  • Ana içkinin kokusuna, tadına uygun, karıştırılması sonucu uygun bir renk oluşturabilecek yardımcı içki ve ya bir başka ana içki karıştırılır.
  •  Çoğu zaman meyve suları, aromalı şuruplar, bazı acılar ve soslar ile değişik aromalar elde edilir.
  • Genel olarak bir kokteyl üç veya dört değişik cinsten birbirlerine uygun alkollü içki veya meyve sularının karışımından yapılır.
  • Kokteylin dünya çapında birçok çeşidi vardır. Örneğin; Uluslar arası barmenler birliğine kayıtlı 11.000 kokteyl vardır. İngiliz barmenler odasının kayıtlarında ise 7.000 çeşit kokteyl vardır. Ve bu kokteyllere her gün yenileri eklenmektedir.
 Unutulmaması gereken şu ki; çok içkiyi birbirine karıştırmakla iyi kokteyl yapmış olmazsınız, uygun içkileri doğru oranda karıştırmaktır önemli olan. 


Bir kokteylin içindeki malzemeler üç gruba ayrılabilir;
Temel-Tamamlayıcı-Tatlandırıcı etken
1.TEMEL;Kokteyl tarifleri veren tüm kitaplar,tariflerini içkinin temelini oluşturan sert içkiye göre düzenler.Bu, hemen her zaman ağır basan malzemedir.Bu, aynı zamanda içkinin en büyük miktarını oluşturan sıvıdır.Kokteyllin çeşidini belirleyen malzemedir.Bir whiskey sour’da*temel ve en fazla miktardaki malzeme viskidir.Gimlet’de*cin,Daiquiri’de*romdur.Elbette iki uyumlu sert içki de bir içkinin temelini oluşturabilir.Ender durumlarda,üç dört sert içki bile bir kokteyle temel olabilir.Örneğin Long island ice tea.
2.TAMAMLAYICI;Karışık içkilerde ikinci derecede önemli olan malzeme tamamlayıcıdır.Ama bu kokteylin türünü değiştirecek kadar egemen olmamalıdır.Bir viski kokteyli viski kokteyli olarak,cin kokteyli cin kokteyli olarak kalmalıdır.Tamamlayıcı, temel sert içkiyle birleşen ve onunla beraber kokteylin tadını belirleyen malzemedir.Bu malzemeyi içermeyen bir içki kokteyl değil,sadece çalkalanmış veya karıştırılmış bir sert içkidir.
Tamamlayıcılar genelde şaraplarla,meyve sularıyla,sodalarla veya suyla karıştırılan içkilerdir.
3.TATLANDIRICI ETKEN:Bu üçüncü eleman miktar açısından bir kokteylin içindeki en ufak malzemedir.Ufak olmasına rağmen kokteyli kıvamına getirdiği ve tamamladığı bir gerçektir.Genelde kokteylin rengini(canlı veya yumuşak)ve lezzetini(acı,tatlı veya sert)bu malzeme belirler.Bu malzemeyi kullanırken çok dikkatli olunmalıdır.Bir damla fazlası bile kokteyli bozabilir.Tatlandırıcı,renklendirici ve kokulu malzeme olarak çok az miktarda sert içki,likör,şurup veya acı kullanılabilir.

  • Bar içeceklerinin çoğunun reçetesinde içeceklerin miktar ve cinsleri yanında markaları da belirtilmiştir
  • Mesela portakal likörü değil Cointreau, hindistan cevizi likörü değil Malibu, sadece rum değil Bacardi gibi. Böyle durumlarda mutlaka reçete belirtilen cins ve marka kullanılmalıdır. Aksi halde hazırlanan içecek, misafirin beklediği renk, tat, koku ve görünüşte olmayacaktır
  • Irish Coffee için bourbon whisky kullanıldığı takdirde yapılan içeceği Irish Coffee olarak nitelemek mümkün değildir. Çünkü bu kahveye Irish Coffee denmesinin ana sebebi içeceğin yapılışında Irish whisky kullanılmasıdır.
  • Bir içeceği meydana getiren maddelerden hangileri karıştırma kabına konacak, hangileri karıştırma işlemi bittikten sonra ilave edilecek, bunların konuş sıraları nasılsa o sıraya uyulmalıdır. Aksi halde içeceğe en son aşamada konarak bir dekor vermesi gereken malzeme çalkalama aşamasında konur ve içeceğin görünüşü tamamen değişir.
  İÇECEĞİN HAZIRLANMA ŞEKLİ
Içeceğin sadece nelerden hangi miktarlarda kullanılarak hazırlandığını bilmek yetmez. Bu malzemelerin hangi kap içinde ve nasıl hazırlandığının da bilinmesi ve buna uyulması gerekir.
Çalkalanması gereken içeceği servis edileceği bardak içine arka arkaya içecekleri koyarak hazırlamak, mixing glass’da karıştırılması gereken bir içeceği, talaş buz kullanarak elektrikli mikser’de süratle karıştırmak başarısız sonuçlar verir.
  •   Shaker’da Çalkalayarak: Bu hazırlama şeklinde shaker’a 3-4 küp buz ve malzemeler konup çalkalanır.
  •   Mixing Glass’da Karıştırarak: Karıştırma kabına 4-5 küp buz ve malzemeler konup bar kaşığı ile karıştırılır.
  •  Bardağında Karıştırarak: Bu hazırlama şeklinde, içeceği meydana getiren maddeler doğrudan doğruya içeceğin servis edileceği bardakta karıştırılır.
  • Bardağında Karıştırmadan: Servis edileceği bardakta ve birbirine karıştırılmadan hazırlanıp servis edilen içecekler için uygulanan bir yöntemdir.
  • Elektrikli Mikser’de Karıştırarak: Daha çok kısa sürede karıştırılması gereken içecekler için uygulanan bir yöntemdir.
  • Blender’da Karıştırılarak: Buzsuz olarak hazırlanan, içinde meyveler ve başka katı maddeler bulunan, birbiriyle iyice karışarak homojen bir hal alması istenen içecekler bu yöntemle hazırlanır.

        
    UYGUN BUZ KULLANIMI
    İçecekleri hazırlarken buz kullanımının amacı o içeceği soğutmak ve bu sırada da birbirlerine iyice karışmalarına yardım etmektir.
    İçecek ne kadar kısa sürede hazırlanırsa hazırlansın, buz hazırlama sırasında bir miktar eriyerek içeceğe karışacaktır. Eğer buz çok sert ise (çok soğuk ise) hazırlama süresinde çok az erir. İçkiyi soğutup karıştırdığı halde su olarak ona karışacağı için tadını ve kokusunu çok fazla etkilemez.Çok iyi donmamış veya uzun süre dışarıda kalarak erimeye başlamış buzlar çabucak eriyerek içeceğin alkol oranını, kokusunu, yoğunluğunu ve dolayısıyla da tadını olumsuz yönde etkiler.İçeceklerin hazırlanmasında kullanılan buzun mikropsuz, berrak, klorsuz ve kireçsiz sudan yapılmış olması gerekir.

    Barlarda kullanılan buz çeşitleri:
  • Kalıp Buz: Blok buz da denilen bu buz, buz fabrikalarında yapılır. Büyük termosların soğutulmasında ve gerekirse kırılarak içki hazırlanmasında kullanılır. Açıkta ve uygunsuz ambalajla taşınan bu tip buzlardan kaçınılmalıdır.
    Küp Buz: Küçük buz kaplarında veya buz makinesiyle yapılan küçük parçalar halindeki buzdur. Barlarda en çok kullanılan buz türüdür. Daha çok shaker, mixing glass’da hazırlanan içecekler için kullanılır. Long drink içkilere, bardağında buzla soğutulan içkilere de bu buz konur.
    Talaş Buz: Özel makinesinde yapılır veya buz kırma makinesinde hazırlanır. Frozen içkiler için kullanılır.
 GARNİTÜR VE SÜSLEME
Hazırlanan içeceğin garnitürlenmesi ve süslenmesi de son derece önemlidir.,
Birçok içeceğin garnitürleri klasikleşmiştir. Reçetede belirtilen şekillerde garnitürlenmeleri gerekir. Sırf güzel bir görünüş vermek için içecekler kendilerine uymayan maddelerle garnitürlenmemeli, alışılmış ve klasikleşmiş olan garnitürler nelerse onlar kullanılmalıdır. Kokteyl süsleri konusunda da aynı şekilde hareket edilmelidir. Kullanılacak süs malzemelerini içeceğin görünüşünü kapatacak, içimini güçleştirecek derecede kullanmak doğru olmaz. Genel olarak küçük garnitürler (kiraz, zeytin, küçük limon ve portakal kabuğu gibi) içeceklerin içine konur. Daha çok long drinklerde kullanılan limon dilimi, portakal dilimi, çeşitli meyvelerin helezon şeklindeki kabukları ise ya tamamen veya kısmen içeceğin içinde kalacak şekilde konulurlar. Kısmen dışarıda kalacak olanlar bardağın kenarına takılır. Uzun kabuklar bardağın kenarından sarkıtılabileceği gibi bardağın ayağına dolanarak da kullanılabilir.

Mükemmel bir kokteyl için gerekli olanlar;
  • En iyi kaliteden malzemeler;Yani en iyi marka içkiler,taze meyve suları gibi.Önemli olan miktar değil kalitedir.
  • Malzemeler hakkında eksiksiz bilgi sahibi olmak;Neler birbirleriyle iyi gider.Hangi malzemeler titizlikle ele alınmalıdır.
  • Bir kokteylin etkisini ve saatini iyi kavramak;Bazı barmenler veya barlar,özel durumlarda ideal kokteyli hazırladıkları için tarihe geçmişlerdir.Birçok klasik içki,barların günlük çalışma programları dahilinde doğru zamanda doğru konuklarla yaratılmıştır.Çoğu kokteyl uygun oldukları saatlere ve durumlara göre sınıflara ayrılabilir.
Kokteyller,iştah açabildikleri gibi bir yemeğe de son verebilirler.Zindelik verebilir,neşelendirebilirler.Suskun olanların dillerini çözebilir,arkadaşlık ortamı yaratabilirler veya dertlerimizi unutmamıza ve herşeyi daha olumlu görmemize yardımcı olabilirler.Bir kokteyl iştah açıcı ve cezbedici bir biçimde sunuluyorsa,mükemmel bir şekilde hazırlanması gerektiğini unutmamalıdır.

Bunların haricinde kokteyl yaparken,
  • İçkilerin kalitesi içkiyi tamamen etkileyeceğinden kullanılan içki orjinal ve ya kalitelisi olmalıdır: piyasada çok satılan ve bilinen tüm markaların muadilleri mevcuttur. Fakat orjinali gibi olmamaktadır.  Örnekse;  Margarita kokteylinin yaratıcısı, Bayan Margarita Sames; Cointreau kullanılmadan yapılan Margarita için ” Bu gibi kokteyllere Marga ya da Rita adını verebilirsiniz. Ama bunlar kesinlikle Margarita değildir. ”  diyordu.
  • Reçetedeki ölçülere dikkat edilmeli, kokteyl dengeli olmalıdır: ana içkinin alkolü yakmamalı, şuruplar nedeniyle çok tatlı olmamalı, dengeleyici soslar diğerlerinin üzerine çıkmamalı.
  • Yeteri kadar çalkalanmış ve iyi soğutulmuş olmalıdır: içkiler birbirine iyice karışmalı, yeteri kadar soğumalı, fakat fazla karıştırmadan kaynaklı buzun eriyerek içeceğin sulanmasının da önüne geçilmelidir.  


SHARE

About Hazel

1 yorum :