Tadını çıkar
bir uçtan bir uca
Leziz ve kolay tarifler...
Home » » Nasıl Gurme Olunur?

Nasıl Gurme Olunur?

Hazırlayan Hazel on 28 Haziran 2016 Salı | 03:29


Farklı ve pahalı restoranlarda yemek yiyen, kaliteli ve pahalı şaraplar içen kişilere gurme denmediği gibi çok veya iyi yemek yediğini iddia eden kişilere de gurme denmez.. "Gurme" fransız kökenli bir kelimedir ve orijinali "gourmet"tir.

Sözlük anlamı olarak ‘rafine yaşamdan zevk alan ve yeme içme konularıyla uzmanlık derecesinde ilgili olan kişi’ manasına gelir. Gazete muhabirliğinde olduğu gibi yazma yeteneğinizi ciddi anlamda geliştirmelisiniz. Dünyadaki en fark edilir damak zevkine sahip olabilirsiniz ancak, iletişim kurmakta iyi değilseniz iyi bir gurme olamazsınız.
Gurmelik 16.Louis zamanına dayanmaktadır.Louis zamanında yapılan bir çok yemek çok yağlı ve ağırdı.Kral Louis bu durumdan çok şikayetciydi.Bundan dolayı kral bir gün mutfağa gitti ve o günden bu güne gurmeliğin başlangıcı oldu.16.Louis etin en iyisini ve yağsız olanını istedi.Baharat ve sosların farklı şekilde denenmesi için talimatlar verdi.Yağlı yiyecekler yerine besin değeri yüksek, lezzetli ve kaliteli yemekler yaptırmaya başladı.Louis yemekler ile birlikte içeceklerin uyumuna da büyük önem veriyordu.En iyi şarapları et, tavuk ve balığın yanında deniyor, hangisi ile daha lezzetli olduğu anlamaya çalışıyordu.16.Louis zamanından bu yana günümüze kadar yerleşmiş olan kırmızı şarap ve kırmızı et kültürü vardır.Herkes bilir ki yağsız bir kırmızı etin yanında kaliteli kırmızı bir şarap iyi gitmektedir.



  • Yemeğin tadındaki ince nüansları ve yemeğin soslarındaki özellikleri fark edebilmelisiniz.
  • Gurme olduğu iddiasında olan kişi tüm damak tatlarına açık olmalı, her şeyi yiyebilmeli ve aynı zamanda içebilmelidir.
  • Kaliteli TV şovları da çok öğretici olabilir. Bunun için BBC Prime’da yayınlanan ‘Ready, Steady, Cook’ adlı yarışma programı ile genellikle bunun arkasına eklenen Rick Stein veya Gary Rhodes gibi şeflerin özel programlarını yakalamaya çalışın. Hatta eğer uydu alıcınız varsa Fox kanalında Gordon Ramsay’in ‘Hell’s Kitchen’ adlı şovunu bulmaya çalışın. Yine ‘Food Network’ ya da ‘Food Channel’ adlı tüm gün süren ABD kanallarını yakalayabilirseniz fırsat buldukça seyredin.
  • içki de gurmeliğin bir parçası ve özellikle hangi yemekle hangi şarabın içileceğini bilebilmek gurmelik için önemli bir meziyet.
  • Mekanın bulunduğu yerle başlanacak,masada serili örtülerin temizliğinden,o örtülerin üzerindeki tabak çanağın kalitesinden devam edecek.
  • Yemek konusunda uzman olmalısınız. Hedefiniz mutfak konusunda bir duayen olmak olmalı. Yemek sizin hayatınız olmalı.
  • Bir portföyünüz olsun.Yemek üzerine, restoranlar, şaraplar, şefler, yemek festivalleri vb. üzerine yazılmış en az 40 makaleniz olmalı.Bir blog açmayı düşünebilirsiniz ya da Farklı gazete, dergilerin yemek köşelerinde yazmak için başvurun.Çünkü hayatınızın büyük bölümü, yemeğin her açısına dair gazete yazısı yazmakla geçecek
  • En iyi öğrenme, yaparak öğrenmedir. İyi bir gurme olmak istiyorsanız, yavaş yavaş tavayı elinize almalısınız. Zira eğer pişirme konusunun size keyif verdiğini görürseniz bu süreç inanılmaz hızlı işleyebilir.
  • Dünya mutfaklarını da benzer şekilde bilebilmek bir gurmenin olmazsa olmazlarındandır. Bu amaçla yabancı mutfak kültürünü ve malzemelerini bilmek için çoğu gurme dünyanın her yerindeki çarşı, pazar, market ve restoranları dolaşır ve bu da bir bütçe ister.
  • Gurmenin araştırmacı kişiliği yakın çevresini de kapsamalı, unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri ve değişik tatları çevresinde de aramalı
  • Denemeler, eleştiriler yazın. Çevrenizdeki restoranlara dair birçok basit deneme yazısı yazarak tecrübe edinebilirsiniz.
  • Bir restorana gittiğinizde üç arkadaşınızla birlikte gidin. Gittiğiniz restoranın mutfak tipine göre size eşlik edebilecek birileriyle gitmenizde fayda var yani eğer restoran etnik mutfaklar konusunda uzman ise sizin de o bölgede yetişmiş bir tanıdığınızla gitmeniz ve yemek boyunca size rehberlik etmesi sizin için büyük bir artı olacaktır.
  • Ambiansa ve servise çok dikkat edin. Restoranın tecrübesine pozitif ve negatif yönde etki eden noktaları not edin. Yemek eleştirmenlerinin kapsamlı bir çeklistleri vardır ancak bu yemeğe dair izlenimlerle sınırlı değildir.
  • Her tabak arasında mola vererek zihinsel olarak fotoğrafını çekin ve izlenimlerinizi hatırlayın.
  • Restoranda iken not almayın! Eve gidene kadar bekleyin, ya da en azından arabanıza ya da lavaboya gidene kadar. Restoranın sizin bir eleştirmen olduğuna uyanmasını istemezsiniz.
  • Gurme adayı lezzet hakkında dünya üzerinde yazılmış kaliteli eserleri hatmetmeli ve bu konulardaki güncel gelişmelerden uzak durmamalıdır
  • Tabağın ya da içki sunulan bardağın ısısı, yemek yenilen masanın dizaynı, çatal bıçağın konduğu yer dahi gurmenin bilmesi gerekenler arasındadır.
  • Kendi mutfak sözlüğünüzü oluşturun. Taze sebze-meyve pazarlarını aşındırın ve üretim hakkında bilgi sahibi olun, dünya üzerinde sebze-meyvelerin yetişme mevsimlerini bölgelere göre en taze oldukları zamanları öğrenin. Bunun için bir çizelge hazırlayabilirsiniz.
  • dünya çapında ün salmış master şeflerin kitaplarını okuyun.
Hayatta macera yaşamayı ve risk almayı seven ve hayat enerjisiyle dolu biri olmak gerçekten böyle bir meslek için yardımcı özellikler. Esasen bu iş, çekimser insanlara uygun değil.Yani damak tadınızı geliştirecek, eğitecek, yemek sanatı hakkında bilgi edinecek, mutfak ve lezzet üzerine zengin bir kültür birikimine sahip olacak, devamlı araştıracak araştıracak, hayal edecek, deneyecek, estetik duyguları da yabana atmayacak biri olmaya hazırsanız gurme olamamanız için bir neden yok. 
SHARE

About Hazel

0 yorum :

Yorum Gönder